Υπόγειος Σταθμός Λεωφ. Πεντέλης Χαλανδρίου

Το Χαλάνδρι αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της Αττικής και εντοπίζεται στα Βόρεια Προάστια των Αθηνών. Είναι σημαντική οικιστική περιοχή με έντονη δραστηριότητα στο εμπορικό της κέντρο, περιφερειακά του οποίου αναπτύσσονται εκτενείς ζώνες κατοικίας, ενώ εκεί εδρεύουν αναγνωρίσιμες ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες, πρεσβείες και πολλές μικρές επιχειρήσεις. Η πρόσβαση στην περιοχή του Χαλανδρίου γίνεται μέσω μεγάλων αυτοκινητοδρόμων (Αττική Οδός, Κηφισίας, Μεσογείων) ενώ σημαντική κυκλοφορία προς όμορες περιοχές διοχετεύεται από οδούς εντός των ορίων του (Λεωφόρος Πεντέλης, Δουκίσσης Πλακεντίας κ.λπ.).

Επί της Λεωφόρου Πεντέλης στην περιοχή του Άνω Χαλανδρίου ο επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Σαραντόπουλος σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του προώθησε την ανέγερση τριώροφου κτιρίου γραφείων και καταστημάτων με πιλοτή και δύο υπόγεια, στα οποία υπήρχε πρόβλεψη διαμόρφωσης σταθμού αυτοκινήτων για την εξυπηρέτηση των αναγκών του κτιρίου. Η μελέτη κυκλοφοριακής σύνδεσης του κτιρίου και του υπόγειου σταθμού με το οδικό δίκτυο της περιοχής ανατέθηκε το 2006 στο μελετητή Αλβέρτο-Παύλο Γιαμίν και ολοκληρώθηκε το 2007.

Στοιχεία έργου:

• Σταθμός αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης με αυτοεξυπηρέτηση στα δύο υπόγεια και τον ακάλυπτο ισογείου του κτιρίου για συνολικά 190 θέσεις στάθμευσης, σύμφωνα με τις κείμενες προδιαγραφές
• Διαμόρφωση εισόδου – εξόδου του σταθμού επί της Λεωφόρου Πεντέλης
• Προβλεπόμενοι χώροι αναμονής επιφάνειας 24μ2 και 91μ2 για τον ακάλυπτο και τα δύο υπόγεια του κτιρίου αντίστοιχα
• Ο πρόσθετος φόρτος από τη λειτουργία του σταθμού δεν προκαλεί κυκλοφοριακή επιβάρυνση άξια λόγου στο οδικό δίκτυο