Πολυχρηστικό Τμήμα Λιμένα Σούδας

Ο όρμος της Σούδας βρίσκεται στη βορειοδυτική ακτή της Κρήτης. Εξαιτίας του γεωγραφικού προσανατολισμού του είναι ένα από τα ασφαλέστερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου. Ο λιμένας Σούδας βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του όρμου και σε απόσταση περίπου 13 χλμ από το στόμιο αυτού, ενώ συνορεύουν από ανατολικά με τη ναυτική Βάση της Σούδας (Ναύσταθμος Σούδας) και από δυτικά με τις ναυταθλητικές λιμενικές εγκαταστάσεις της δημοτικής ενότητας Σούδας.

Αντικείμενο της ακτομηχανικής μελέτης είναι η διερεύνηση των επιπτώσεων στην παράκτια στερεομεταφορά μετά την κατασκευή των προτεινόμενων έργων, όπως αυτά καθορίστηκαν από την «Επικαιροποίηση Προγραμματικού Σχεδίου Λιμένα Σούδας» (Απρίλιος 2008). Ελέγχθηκε η επίδραση τόσο από τη μελλοντική επέκταση του προβλήτα «Αδρία», όσο και την ολοκλήρωση του Πολυχρηστικού Λιμενικού Σταθμού (ΠΛΣ).

Τα χαρακτηριστικά των κυματισμών που προέρχονται στο εξωτερικό του κόλπου, υπολογίστηκαν με τη βοήθεια του προγράμματος SeaWorks1 (μοντέλο JONSEY) της HR Wallingford. Η προσομοίωση της παράκτιας στερεομεταφοράς έγινε με την υπολογιστική σουίτα Mike21 που βασίζεται στη σύζευξη των επιμέρους μοντέλων κυματικής διάδοσης (Mike21 SW), υπολογισμού κυματογενών ρευμάτων (Mike21 HD) και στερεομεταφοράς (Mike21 ST).

Στοιχεία μελέτης:
  • 2 διατάξεις έργων
  • Διάρκεια προσομοίωσης ενός έτους και αναγωγή αυτών σε 5ετία και 10ετία
  • 3 κατευθύνσεις ανέμων, εντάσεις από 4 ή 5 bf και άνω (ανάλογα με τη κατεύθυνση).