Λιμένας Καμαρών Νήσου Σίφνου

Η Σίφνος ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων και εντοπίζεται στο δυτικό τμήμα αυτού. Το λιμάνι των Καμαρών, είναι το κύριο του νησιού και βρίσκεται στον ομώνυμο όρμο στα βορειοδυτικά του νησιού. Οι υφιστάμενες λιμενικές εγκαταστάσεις των Καμαρών αποτελούνται από προσήνεμο προβλήτα, παραλιακά κρηπιδώματα και ένα μικρό υπήνεμο προβλήτα.

Η ακτομηχανική μελέτη εκπονήθηκε στα πλαίσια εκπόνησης της μελέτης με τίτλο «Μελέτη διαμόρφωσης λιμένος στις Καμάρες νήσου Σίφνου» που ανατέθηκε στην εταιρεία μας από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Αντικείμενό της ήταν η διερεύνηση των επιπτώσεων των νέων έργων στην ευρύτερη ακτογραμμή του όρμου.

Τα κυματικά χαρακτηριστικά στα ανοικτά του όρμου των Καμαρών υπολογίστηκαν με το πρόγραμμα JONSEY της υπολογιστικής σουίτας Seaworks και η προσομοίωση της παράκτιας στερεομεταφοράς έγινε με την υπολογιστική σουίτα TMS (Telemac-Mascaret System) που βασίζεται στη σύζευξη των επιμέρους μοντέλων κυματικής διάδοσης (TOMAWAC), υπολογισμού κυματογενών ρευμάτων (TELEMAC2D) και στερεομεταφοράς (SISYPHE).

Στοιχεία μελέτης:

  • Πλέγμα διαστάσεων 2.200 x 1.600 μέτρων, πλήθους 17.000 στοιχείων και 9.000 κόμβων
  • 2 διατάξεις έργων
  • Διάρκεια προσομοίωσης ενός έτους, εντάσεις ανέμων 3bf και άνω