Βελτίωση Οδού Λίμνης Ρακίτα

Ο οικισμός της Ρακίτας στο ομώνυμο οροπέδιο του Παναχαϊκού όρους, χτισμένος στην άκρη μίας απότομης πλαγιάς, προσελκύει τα τελευταία χρόνια ολοένα μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών από τις γύρω περιοχές αλλά και παραθεριστές από ολόκληρο το Νομό Αχαΐας ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Παρουσιάζει σημαντικό αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον ενώ φιλοξενεί και καλλιτεχνικά δρώμενα μεγάλης εμβέλειας. Η λίμνη που υπάρχει στην περιοχή συμπληρώνει με αρμονικό τρόπο το φυσικό της τοπίο.

Λόγω του ότι η λίμνη αυτή δεν έχει αναδειχθεί ιδιαίτερα και σε μία προσπάθεια εξωραϊσμού της, προτάθηκε η κατασκευή εσωτερικής κοινοτικής οδού παραπλεύρως της, που να περιλαμβάνει πεζοδρόμια και ποδηλατόδρομο για την αναψυχή των χρηστών. Έτσι η κοινότητα Λεοντίου ανέθεσε το 2006 την οριστική μελέτη κατασκευής οδού ήπιας κυκλοφορίας στη λίμνη Ρακίτα στην μελετήτρια Ευθυμία Χασιακού, ώστε η περιοχή να καταστεί ως πλέον δημοφιλής προορισμός. Η CNWAY εκπόνησε τη μελέτη για λογαριασμό της αναδόχου, η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 2007.

Στοιχεία έργου:

  • Δαπάνη κατασκευής: 492.000€
  • Συνολικό μήκος σχεδιασμού: 0,95χλμ
  • Ταχύτητα μελέτης Ve=50 km/h
  • Συνολικό πλάτος οδού 21,80μ που περιλαμβάνει:
    Μία λωρίδα ανά κατεύθυνση πλάτους 3,50μ. Ανατολικά του άξονα της οδού, πεζοδρόμιο πλάτους 1,60μ. Δυτικά του άξονα της οδού, χώρο στάθμευσης πλάτους 4,75μ, πεζοδρόμιο πλάτους 2,40μ, ποδηλατόδρομο πλάτους 2,05μ και εκ νέου πεζοδρόμιο πλάτους 4,00μ προς την πλευρά της λίμνης
  • Θέσεις στάθμευσης οχημάτων: 350
  • Πρόβλεψη τριών ισόπεδων κόμβων