Βελτίωση Οδού Φλάμπουρα–Μονή Μακελαριάς

Η ορεινή Αχαΐα (Παναχαϊκό όρος, Ερύμανθος, Χελμός) αποτελεί έναν τόπο φυσικού κάλους και πλούσιας βλάστησης, όπου εντοπίζονται τα Καλάβρυτα καθώς και πολλοί ακόμη γραφικοί οικισμοί. Η κωμόπολη των Καλαβρύτων αποτελεί πόλο έλξης τουριστών κατά τη χειμερινή περίοδο διαθέτοντας ένα από τα μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας. Η ευρύτερη περιοχή με τα εντυπωσιακά τοπία και τα αξιόλογα μνημεία της ενδείκνυται για επισκέψεις και μικρές εκδρομές. Σε αυτά συγκαταλέγεται και η Ιερά Μονή Μακελαριάς, η οποία είναι χτισμένη στην κορυφή ενός απότομου βράχου και χρονολογείται από το 532 μΧ.

Εντούτοις το οδικό δίκτυο που συνδέει τους διάφορους μικρούς οικισμούς μεταξύ τους δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Συγκεκριμένα ο δρόμος από τον οικισμό Φλάμπουρα μέχρι και τη Μονή Μακελαριάς έχει ένα ασφαλτοστρωμένο τμήμα ελλιπώς συντηρημένο ενώ το μεγαλύτερο τμήμα του είναι χωμάτινο, με τα γνωστά δυσμενή χαρακτηριστικά που το χαρακτηρίζουν. Η υφιστάμενη χάραξη παρουσιάζει διαδοχικές καμπύλες και περιοχές μεγάλων κλίσεων κατά μήκος.

Ενόψη των παραπάνω και προκειμένου για την διευκόλυνση της πρόσβασης από τα Καλάβρυτα προς τη Μονή Μακελαριάς, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανέθεσε έπειτα από διαγωνισμό το 2005 τη μελέτη αναγνώρισης της οδού Φλάμπουρα – Μονή Μακελαριάς στην CNWAY. Η μελέτη ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 2006.

Στοιχεία έργου:

  • Δαπάνη κατασκευής: 4.896.000€
  • Συνολικό μήκος σχεδιασμού: 14,5χλμ
  • Ταχύτητα μελέτης Ve=30–40 km/h
  • Πλάτος διατομής οδοστρώματος: 9,00μ με μία λωρίδα ανά κατεύθυνση πλάτους 3,75μ για μήκος 12,5χλμ και 7,50μ με μία λωρίδα ανά κατεύθυνση πλάτους 3,00μ για μήκος 2χλμ. Πρόβλεψη και στις δύο περιπτώσεις ερεισμάτων εκατέρωθεν 0,75μ
  • Ανακατασκευή μίας παλαιάς γέφυρας
  • Πρόβλεψη μικρών τεχνικών και συγκεκριμένα τεσσάρων (4) σωληνωτών και έξι (6) ορθογωνικών αγωγών