Λιμένας Καμείρου Σκάλας Νήσου Ρόδου

Η περιοχή της Καμείρου Σκάλας βρίσκεται στα δυτικά παράλια της νήσου, σε απόσταση περίπου 45 χλμ οδικώς από την πόλη της Ρόδου. Οι υφιστάμενες λιμενικές εγκαταστάσεις αποτελούνται μόνο από μία αποβάθρα, που εξυπηρετεί την ακτοπλοϊκή σύνδεση με το νησί της Χάλκης με επιβατηγά-οχηματαγωγά και περιστασιακά κάποια μικρά εμπορικά ενώ στα ρηχότερα κρηπιδώματα προσδένουν αλιευτικά και τουριστικά.

Η εταιρεία μας ανέλαβε, ύστερα από διαγωνισμό του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου, τη μελέτη ολοκλήρωσης των λιμενικών έργων του λιμένα Καμείρου Σκάλας. Το αντικείμενο της περιλάμβανε την εκπόνηση ακτομηχανικής μελέτης ως υποστηρικτική της κύριας λιμενικής μελέτες.

Οι λιμενικές εγκαταστάσεις της Καμείρου Σκάλας δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν ακτομηχανικό πρόβλημα, πέραν της συσσώρευσης νεκρών φυκιών και τη διάβρωση της ακτής στα κατάντη του έργου. Τα φύκια δεν προκαλούν πρόβλημα στη λειτουργία του λιμένα, αλλά όχληση προς τις γειτνιάζουσες επιχειρήσεις και ιδιοκτησίες λόγω της δυσωδίας που προκαλεί η αποσύνθεση αυτών. Στα κατάντη του έργου η ακτογραμμή υποφέρει από διάβρωση, όπως και το μεγαλύτερο μέρος των δυτικών ακτών της νήσου.

Για τη διερεύνηση των επιπτώσεων από την κατασκευή των προτεινόμενων έργων, καταρτίστηκαν 2 μαθηματικά προσομοιώματα, ένα για τη μελέτη της μεταφοράς ιζημάτων και ένα εξειδικευμένο για τη μεταφορά φυκιών.

Τα κυματικά χαρακτηριστικά στα ανοικτά του έργου υπολογίστηκαν με το πρόγραμμα JONSEY της υπολογιστικής σουίτας Seaworks και η προσομοίωση της παράκτιας στερεομεταφοράς έγινε με την υπολογιστική σουίτα TMS (Telemac-Mascaret System) που βασίζεται στη σύζευξη των επιμέρους μοντέλων κυματικής διάδοσης (TOMAWAC), υπολογισμού κυματογενών ρευμάτων (TELEMAC2D) και στερεομεταφοράς (SISYPHE). Για την προσομοίωση της μεταφοράς φυκιών έγινε χρήση του πρόσθετου μοντέλου «ALGAE TRANSPORT MODEL» του TELEMAC2D.

Στοιχεία μελέτης ακτομηχανικής:

  • Πλέγμα διαστάσεων 1.100 x 650 μέτρων, πλήθους 13.000 στοιχείων και 7.000 κόμβων
  • 2 διατάξεις έργων
  • Διάρκεια προσομοίωσης ενός έτους, εντάσεις ανέμων 3bf και άνω

Στοιχεία μελέτης μεταφοράς φυκιών:

  • Πλέγμα διαστάσεων 1.100 x 650 μέτρων, πλήθους 13.000 στοιχείων και 7.000 κόμβων
  • 2 διατάξεις έργων
  • Διάρκεια προσομοίωσης 100.000 sec για κάθε κατεύθυνση και εντάσεις ανέμων 4bf και άνω.
  • Παρακολούθηση περίπου 1.800 σωματιδίων φυκιών