Πολιτικά Ευβοίας

Τα Πολιτικά αποτελούν έναν γραφικό οικισμό της κεντρικής Εύβοιας με παραδοσιακό χρώμα, όπου συναντώνται όμορφα πέτρινα σπίτια, τεράστια πλατάνια, βρύσες με τρεχούμενα νερά και πλακόστρωτα καλντερίμια. Ο πολύ καλά διατηρημένος Ενετικός πύργος του 13ου αιώνα και τα όμορφα εξωκλήσια και μοναστήρια που διαθέτει, ταξιδεύουν τον επισκέπτη πίσω στο χρόνο. Επίνειο του οικισμού είναι η Παραλία Πολιτικών μία όμορφη παραλία με βότσαλο, όπου υπάρχει μόλος για αλιευτικά σκάφη, καφετέριες και παραδοσιακές ταβέρνες. Μάλιστα παρουσιάζει αξιόλογη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια με την ανέγερση ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων, καθιστώντας έτσι τα Πολιτικά ως το εν γένει τουριστικό θέρετρο της περιοχής.

Ως εκ τούτου και λόγω της μεγάλης αύξησης της κίνησης εντοπίζεται κυκλοφοριακή συμφόρηση κατά τη διάρκεια του θέρους, μιας και το οδικό δίκτυο του οικισμού αποτελείται από οδούς με περιορισμένο πλάτος και είναι κατά κανόνα διπλής κατεύθυνσης. Το πρόβλημα επιτείνεται από την απουσία ελεύθερων χώρων για τη στάθμευση των οχημάτων, την ανεπαρκή κατακόρυφη σήμανση και την διέλευση βαρέων οχημάτων, η οποία προκαλεί σημαντική επιβάρυνση σε κεντρικούς κόμβους. Έτσι ο πρώην Δήμος Μεσσαπίων ανέθεσε το 1999 τη μελέτη κυκλοφοριακής οργάνωσης και στάθμευσης του Δ.Δ. Πολιτικών στο μελετητή Αλβέρτο-Παύλο Γιαμίν, με σκοπό την διευθέτηση της κίνησης. Η μελέτη ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 2001.

Στοιχεία έργου:

• Διαμόρφωση περιφερειακού μονόδρομου στο κέντρο του οικισμού με αρχή και πέρας στην είσοδο από Χαλκίδα. Μικρό τμήμα του με αμφίδρομη κίνηση για εξυπηρέτηση της διέλευσης από το γειτονικό οικισμό Νεροτριβιών προς παραλία Πολιτικών και αντίστροφα
• Δημιουργία ικανοποιητικού αριθμού θέσεων στάθμευσης λόγω διαμόρφωσης του περιφερειακού μονόδρομου
• Τοποθέτηση πινακίδων οδικής σήμανσης στο δίκτυο της υπό μελέτη περιοχής