Πολυχρηστικό Τμήμα Λιμένα Σούδας

Ο όρμος της Σούδας βρίσκεται στη βορειοδυτική ακτή της Κρήτης. Εξαιτίας του γεωγραφικού προσανατολισμού του είναι ένα από τα ασφαλέστερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου. Ο λιμένας Σούδας βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του όρμου και σε απόσταση περίπου 13 χλμ από το στόμιο αυτού, ενώ συνορεύουν από ανατολικά με τη ναυτική Βάση της Σούδας (Ναύσταθμος Σούδας) και από δυτικά με τις ναυταθλητικές λιμενικές εγκαταστάσεις της δημοτικής ενότητας Σούδας.

Το αντικείμενο της μελέτης ήταν η διερεύνηση των επιπτώσεων στην υφιστάμενη κυματική διαταραχή από την κατασκευή των προτεινόμενων έργων από την «Επικαιροποίηση Προγραμματικού Σχεδίου Λιμένα Σούδας» (Απρίλιος 2008). Ελέγχεται η επίδραση τόσο από τη μελλοντική επέκταση του προβλήτα «Αδρία», όσο και την ολοκλήρωση του Πολυχρηστικού Λιμενικού Σταθμού (ΠΛΣ).

Τα χαρακτηριστικά των κυματισμών που διαδίδονται από το εξωτερικό του κόλπου υπολογίστηκαν με το μαθηματικό μοντέλο Mike21 NSW της DHI, όπου έγινε λεπτομερής προσομοίωση της διάδοσης έως τη θέση των έργων. Τα κυματικά χαρακτηριστικά για το εσωτερικό του όρμου, υπολογίστηκαν με τη βοήθεια του προγράμματος SeaWorks1 (μοντέλο JONSEY) της HR Wallingford, με την συντηρητική παραδοχή ότι διαδίδονται χωρίς μετασχηματισμό έως τη θέση των έργων, όπως εάν διαδίδονταν σε «βαθειά νερά».

Στοιχεία μελέτης:

  • Ορθογωνικός κάνναβος διαστάσεων 1.260x740 μέτρα με βήμα 20x20 μέτρα για τα εξωτερικά έργα έως το προβλήτα «Αδρία» και 800x450 μέτρα με βήμα 10x10 μέτρα για τη λιμενολεκάνη που σχηματίζεται νότια του ΠΛΣ
  • 8 διατάξεις έργων
  • Εξετάστηκαν 3 κατευθύνσεις ανέμου και όλες οι παρατηρηθείσες εντάσεις ανέμου από 8bf και άνω (συνολικά 3 περιπτώσεις για κάθε διάταξη έργων)