Λιμένας Νήσου Οινουσσών

Οι μεταφορικές και εμπορικές ανάγκες του μικρού νησιού των Οινουσσών, στο βορειοανατολικό Αιγαίο, εξυπηρετούνται αποκλειστικά από το κεντρικό του λιμάνι που βρίσκεται στα νότια και συγκεκριμένα στον Όρμο Μανδράκι και δια μέσου της σύνδεσής του με το νησί της Χίου.

Οι υφιστάμενες λιμενικές εγκαταστάσεις είναι «φυσικά» προστατευμένες από τους νότιους και νοτιοανατολικούς ανέμους οι οποίοι δρουν άμεσα στην περιοχή, και μπορούν να εξασφαλίσουν καλές συνθήκες ελλιμενισμού για αλιευτικά και τουριστικά σκάφη, για ένα μικρό οχηματαγωγό της τάξεως των 45 μέτρων μήκους και τέλος για θαλάσσια ταξί. Το μικρό οχηματαγωγό εκτελεί το δρομολόγιο Οινούσσες – Κεντρικός λιμένας Χίου και είναι ο μόνος τρόπος μεταφοράς οχημάτων και μικρών φορτηγών. Τα θαλάσσια ταξί συνδέουν τις Οινούσσες με τον Λαγκαδά Χίου, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, και μεταφέρουν αποκλειστικά επιβάτες.

Ο περιορισμένος χώρος ελιγμών και τα μικρά βάθη της λιμενολεκάνης σε συνδυασμό με το μικρό μήκος του κατακόρυφου μετώπου περιορίζει τη δυνατότητα εξυπηρέτησης μεγαλύτερων Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων και κατ’ επέκταση, την «αποδέσμευση» των Οινουσσών από τη Χίο και την άμεση σύνδεσή τους με σημαντικούς επιβατικούς και εμπορικούς λιμένες της χώρας.

Προκειμένου επομένως, να επεκταθούν οι λειτουργικές δυνατότητες των εγκαταστάσεων, το 2006, ο Δήμος Οινουσσών ανέθεσε στην εταιρία CNWAY το σχεδιασμό αποβάθρας, στην εξωτερική πλευρά του υφιστάμενου μόλου. Στην αποβάθρα αυτή είναι δυνατή η πρυμνοδέτηση μεγαλύτερου Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου, χωρίς να εμποδίζονται οι ήδη υφιστάμενες χρήσεις του λιμένα. Η μελέτη ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 2010 και τα έργα έχουν κατασκευαστεί.

Στοιχεία έργου:

• Δαπάνη κατασκευής: 1.190.580 €
• Δημιουργία αποβάθρας κατακόρυφου μετώπου 30μ, για την πρυμνοδέτηση Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου μήκους έως 140 μέτρα
• Επιπρόσθετος χερσαίος χώρος 1.220τμ