Βελτίωση Οδού Παράκαμψης Ναού Αρτέμιδος

Στο βορειότερο άκρο του οροπεδίου Ρακίτας στο Παναχαϊκό βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος του ναού της Αοντίας Αρτέμιδος, ο οποίος χρονολογείται από τα τέλη του 8ου αιώνα πΧ και αποτελεί το αρχαιότερο παράδειγμα ελληνικού ναού με εξωτερική κιονοστοιχία. Ανασκάπτεται από το 1979, αναστηλώθηκε και είναι πλέον επισκέψιμος. Εντούτοις η υφιστάμενη επαρχιακή οδός Ρακίτας – Κουνινών διέρχεται εντός των ορίων του αρχαιολογικού χώρου και τον διασχίζει σε όλο το μήκος του.

Στο πλαίσιο της τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής και δεδομένου της εξαιρετικής σημασίας του ανωτέρω μνημείου, αποφασίστηκε η αλλαγή της χάραξης της οδού στο τμήμα αυτό, ώστε να παρακαμφθεί όσο είναι δυνατόν ο αρχαιολογικός χώρος. Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει την ανάληψη περαιτέρω δράσεων για την αναμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου και άρα την ανάδειξη του μνημείου στο σύνολό του. Έτσι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανέθεσε έπειτα από διαγωνισμό το 2006 την οριστική μελέτη παράκαμψης του Ναού Αρτέμιδος στην μελετήτρια Μαρία Νικολακάκου, μετέπειτα εταίρο της CNWAY, η οποία εκπόνησε τη μελέτη για λογαριασμό της αναδόχου. Η μελέτη ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 2007.

Στοιχεία έργου:

  • Δαπάνη κατασκευής: 243.000€
  • Συνολικό μήκος σχεδιασμού: 1,4χλμ
  • Ταχύτητα μελέτης Ve=40km/h
  • Πλάτος κυκλοφορίας διατομής 6,00μ με μία λωρίδα ανά κατεύθυνση πλάτους 3,00μ. Ερείσματα εκατέρωθεν 0,75μ και σε περιοχές υψηλών επιχωμάτων 1,50μ με τοποθέτηση στηθαίου ασφαλείας. Ρείθρα πλάτους 1,25μ σε περιοχές υψηλών ορυγμάτων
  • Πρόβλεψη μικρών τεχνικών και συγκεκριμένα δύο (2) σωληνωτών αγωγών
  • Διέλευση της νέας χάραξης μόνο για μήκος 180μ εντός του αρχαιολογικού χώρου στο νοτιοανατολικό του άκρο